Kedy chodí Mikuláš a ako sa naň tento rok pripraviť?

Blíži sa deň, keď na dvere zaklope Mikuláš, čert a anjel. Aj keď sa v aktuálnej situácii môžu oslavy tohto detského sviatku trochu zmeniť, rovnako nachystajte deťom nádielku a naučte sa spoločne básničky pre Mikuláša. Ak sa pýtate, kedy chodí Mikuláš a prečo práve v tento deň, prečítajte si o tejto tradícii niečo viac.

Obsah: 

1. Kedy chodí Mikuláš? 

2. Prečo chodí Mikuláš, anjel a čert? 

3. Aká by mala byť Mikulášska nádielka? 

4. Básničky pre Mikuláša 

 

  mikulas-736056_640    

  

Kedy chodí Mikuláš?

Keď sa budete chcieť zorientovať, kedy sa oslavuje Mikuláš, nájdite si v kalendári jeho sviatok a pamätajte si, že vždy prichádza v predvečer svojho sviatku. Svätý Mikuláš anjel a čert v roku 2020 prídu 5. decembra.

Svätý Mikuláš je uctievaný okrem iného ako patrón detí, a tak si jeho príchodom pripomíname jeho život aj ako dôležité deti sú v našich životoch. Bol to biskup, ktorý je spájaný s niekoľkými zázraky.

Dnes k nám Mikuláš chodí ako starý muž s bielymi vlasmi a bradou. Do kostýmu Mikuláša neodmysliteľne patrí vysoká čiapka a červený alebo biely plášť. Prichádza s veľkou barlou. Táto na konci zakrútená barla je taká, akú v dobe života svätého Mikuláša nosili biskupi. Pripomína jeho pôvod. 

 

Prečo chodí Mikuláš, anjel a čert 

Mikuláš nikdy nechodí sám. Vždy prichádza v trojici čert, Mikuláš, anjel. Anjel reprezentuje dobro a je ochrancom detí pred čertom, ktorý ich má trochu postrašiť. Táto trojica si s deťmi prehovorí, Mikuláš môže deťom pripomenúť aj nejaké ich drobné hriechy a deti prisľúbia, že sa v ďalšom roku polepšia. Čert by mal v pozadí pôsobiť ako výstraha. Anjel naopak stojí bližšie deťom.

Anjel môže prichádzať s košíkom, v ktorom nesie deťom nádielku, alebo so zvončekom, ktorým svoj príchod ohlasuje. Niekedy môže tiež niesť knihu hriechov, ktorú Mikulášovi podáva na čítanie. Čert môže mať so sebou vrece  alebo reťaz, aby bol počuť už z diaľky.

Nie vždy bola tradícia rovnaká. Skôr s Mikulášom chodil napríklad obecný policajt.

 

 saint-nicholas-2958541_640

Čokoládové figúrky sú neoddeliteľnou súčasťou nádielky od Mikuláša.

 

Aká by mala byť nádielka od Mikuláša?

Každé dieťa odmení Mikuláš nádielkou. Je niekoľko vecí, ktoré by v tradičnej mikulášskej nádielke nemali chýbať.

  • Čokoládové figúrky - Mlsné jazýčky sa iste tešia na nejakú tú dobrotu, ktorú nájdu vo svojom balíku. Pridajte do neho klasické figúrky Mikuláša, čerta alebo anjela.
  • Adventný kalendár - pretože Mikuláš prichádza na začiatku Adventu, často prináša čokoládové adventné kalendáre.
  • Ovocie a oriešky - aby nádielka nebola len o sladkostiach, pridajte do balíčka nejaké mandarínky, pomaranče a pár orieškov. Okrem toho, že dodajú vitamíny, tiež celú nádielku pekne prevoňajú Vianocami.
  • Uhlie alebo zemiak - neposlušné deti dostávajú miesto nádielky uhlia. Avšak aj dobré deti môžu niekedy dostať jeden zemiak alebo kúsok uhlia ako takú maličkú pripomienku.

Čo tak tento rok deti niečím prekvapiť? Možno budú čakať v nádielke len dobroty a keď potom nájdu nejakú hračku, budú šťastím bez seba. Mimo iného môžete tiež takým špeciálnym darčekom rozsvietiť tohtoročne trochu netradičného Mikuláša, ktorý bude kvôli pandémií možno nechávať darčeky len za oknom.

Ak plánujete takto nádielku oživiť, vybrali sme pre vás pár hračiek, ktoré zaobstaráte do 6 € a napriek tomu s nimi zabodujete.

 

  • Bábika pre malu princeznú zelená - drobná bábika s úchvatnými vlasmi bude skvelý darček do nádielky pre malé slečny.
  • Drevená stavebnica - odporúčame túto zaujímavú a zároveň vzdelávacie hračku s farebnými tvarmi. Deti s ňou trénujú svoje prstíky aj spoznávajú farieb a tvarov. Navyše sa hodia ako darček k Mikuláši pre chlapcov aj pre dievčatá.
  • Minihra stolný hokej, futbal alebo golf - s touo cestovné verziou hry si užijú chlapci veľa zábavy. Hneď v deň osláv Mikuláša môžete usporiadať turnaj.

 

Básničky pre Mikuláša

Neviete ako sa naučiť básničky na Mikuláša? Alebo už ste básničku z minulého roka zabudli? Tak si niekoľko obľúbených pripomeňte a začnite s deťmi trénovať na ten veľký deň.

 

Zaduj, víchor! Vločky splaš!

Nech už je tu Mikuláš!

Ľavá nôžka, pravá nôžka,

nakuknem mu do batôžka

a pomôžem vybaliť.

Zaplníme celý byt!

 

Mikuláš, Mikuláš,

čo v tom vreci schovávaš?

Sladkosti a cukríčky,

len pre dobré detičky.

 

Mikulášku, dobrý strýčku,

modlím sa ti modlitbičku,

zlož tú svoju plnú tašku,

daj nám z darov tvojich trošku,

či koláča makového,

či koníka medového.

Veď ty svätý Mikuláš,

veľa dobrých darov máš.